Gaan grote projecten Nederland redden?

Op het moment van schrijven wordt er gewerkt aan meer dan 100.000 koopwoningen die in Nederland gebouwd worden of waarvan de bouw net afgerond is. Zoals de Nieuwe Stijl in Ede, Thuis in Tersluis in Groningen, 13 woningen in Borne en Morgendauw in Zwolle. Er zijn ook enorme projecten die uitgevoerd worden, zoals vlak buiten Drachten waar 50 woningen ineens beschikbaar moeten komen. Bij Huissen gaat het zelfs om meer dan 500 woningen die beschikbaar moeten zijn in 2020. Er wordt overal gebouwd, de economie blijft groeien en het aantal mensen blijft toenemen in Nederland. Gaan deze grote projecten Nederland redden?

Moet Nederland gered worden?

Nederland heeft enorme problemen met de schaalbaarheid. Er is woningnood, studenten kunnen geen kamers vinden in de steden en er staat steeds meer file. Nederland moet inderdaad gered worden, want wanneer de groei voortzet op de manier waarop het nu bezig is, dan komt binnen de kortste tijd alles vast te staan. Dat is waarom de Consort Architects dag en nacht bezig zijn met het ontwerpen van nieuwe plannen en mogelijkheden. Soms gaat het om kleine projecten, zoals de bouw van een huis of pand – maar vaak gaat het om veel grotere projecten. Projecten die zo groot zijn dat er meer dan 500 huizen bijgebouwd kunnen worden waar meer dan 1000 mensen een dak boven het hoofd hebben.
Maar dat is niet genoeg. De bevolkingstoename gaat sneller dat het opzetten van nieuwe projecten. Kijk naar de huidige huizenmarkt: er is veel vraag, maar het aanbod blijft achter. Er zijn meer mensen op zoek naar een huis dan dat er mensen zijn die een huis willen verkopen. Die situatie is niet gezond wanneer er niet meer gebouwd wordt.

Effectief gebruikmaken van de ruimte

Bij het opzetten van nieuwe woonwijken gaat het om effectief gebruikmaken van de ruimte. Dat is direct de reden waarom nieuwbouw alleen niet de oplossing is. Wanneer we effectief met de ruimte om willen gaan, dan moeten we kritisch kunnen kijken naar de bestaande panden. Huizen die gebouwd zijn in de jaren vijftig bijvoorbeeld. Deze zijn letterlijk uit de grond gestampt en betekenen vaak meer problemen dan oplossingen omdat er niet genoeg tijd genomen is om naar de mogelijkheden. We geven grif toe: het compleet omzetten van een bestaande woonwijk is niet makkelijk en het is ook geen pretje omdat veel mensen hun huis moeten verlaten – maar het is wel de stap die in de toekomst gezet moet worden. Kijk naar de buitenwijken van Amsterdam of de woningen in Groningen-Oost. Dat kan beter en het moet beter.
De grote projecten gaan Nederland helpen, maar echte redding is het niet wanneer we niet tegelijkertijd kijken naar de woningen en panden die eigenlijk te veel ruimte innemen en te weinig opleveren. ConsortArchitects praat daarom regelmatig met grote bedrijven en de overheid om deze erop te wijzen dat er grootschaliger gewerkt en gedacht moet worden om de problemen echt de wereld uit te helpen. Bij voorkeur voordat het te laat is.